Lähes kuusikymmentä vuotta sitten, kauniina syksyisenä päivänä teki maatalon miniä Liisa Huotari (os. Klemola) raskaan päivätyön perunapellolla ja lähti töiden jälkeen Vihdin kirkolle, jossa silloin sijaitsi synnytyssairaala. Illalla näki sitten päivänvalonsa perheen kuopus, joka myöhemmin sai nimekseen Eino Olavi Huotari.
Kotini oli Ojakkalassa, josta evakkoina tulleet isovanhempani olivat pienen tilan ostaneet. Isäni oli kotoisin Sortavalan maalaiskunnasta, jonne hänen isoisänsä oli Kuhmosta muuttanut. Äitini oli Ul. Pyhäjärveltä Vaskijärven kylästä, jossa hänen sukunsa on asunut jo vuosisatoja. Tästä todisteena on vuoden 1523 maakirjojen tieto, jonka mukaan Lopen pitäjän Pahajärven neljänneksen Vaskijärven kylässä olivat Klemolan, Mannin ja Paanun talot, jotka siellä ovat vieläkin.
Lapsuus sujui maatilalla, jossa jo pienestä pitäen pääsi osallistumaan maatalon töihin kykyjensä mukaan. Tällöin oppi tuntemaan kaikki tehtävät ja väliin niitä tekemäänkin. Silloin syntyi kiinnostus luontoon, mutta myös realistinen kuva siitä, mitä on elää luonnon ehdoilla.
Kouluni aloitin seitsemänvuotiaana Ojakkalassa, johon vast'ikään oli valmistunut uusi koulurakennus, joka silloin vaikutti valtavan suurelta. Sen yläkerrassa toimi sivukirjasto, joka myös tuli tutuksi.
Neljän kansakouluvuoden jälkeen siirryin Vihdin yhteiskouluun vastoin vanhempieni tahtoa. Olin ilmoittautunut pääsykokeisiin ilman vanhempieni lupaa ja he saivat suunnitelmistani tietää vasta koulun päättyessä ja pääsykokeiden ollessa seuraavana päivänä. Pääsykokeissa kävin yksin ja pääsin hyvin pistein sisälle. Täytyy todeta, että sen jälkeen vanhempani kyllä ovat tukeneet opintojani kiitettävästi.
Kahdeksan vuotta myöhemmin poistuin koulusta ylioppilaana ja
pyrin sekä teknilliseen korkeakouluun että yliopistolle. Pääsin
molempiin sisälle ja matematiikanopettajani neuvottua valitsemaan
polin, lähdin yliopistoon. En ole myöhemmin valintaani katunut.
Aloitin siis opintoni syksyllä 1973 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä osastossa pääaineenani matematiikka. Olin kouluaikani ollut ujo ja hiljainen ja oikeastaan hämmästyksekseni huomasin olevani mukana kaikenlaisissa opiskelijariennoissa opintojen ohella. Ne sujuivat kaiken muun puuhailun ohessa vallan mukavasti. Luulen, että olin maatilalla tottunut aina tekemään niin paljon työtä, että ilman opiskelijaelämää olisin pitkästynyt kuoliaaksi.
Tarkempi järjestöluettelo on liitteenä, luottamustehtäviä ehti kerääntyä paljon.
Olin myös työssä opiskelijajärjestössäni Limeksessä. Virallinen tittelini oli julkaisusihteeri. Limes kustansi suuren määrän oppimateriaaleja, joten minun tehtäväni oli neuvotella sopimukset, huolehtia julkaisu käsikirjoituksesta kirjaksi ja siinä ohessa johtaa Limeksen omaa painoa. Väliin toimin myyjänä ja väliin painajana. Kirjanpitomateriaalin toimitin valmiiksi kirjanpitäjälle ja ohessa maksoin koko henkilökunnan palkat.
Opiskeluaikana ehdin jo aloittaa kesälukion opettajana. Olin perustamassa Matemaattis-luonnontieteellistä kesälukiota ja ehdin toimia sen rehtorinakin vuosien ajan.
Sitten yllättäen sain vuoden pestin Vantaalle Myllymäen koulun
opettajaksi ja sen jälkeen olinkin kypsä lähtemään auskultoimaan
ja minusta tuli
Auskultointivuosi sujui hauskasti kakkosnorssissa ja SYK:ssa ja silloinkin ehdin sekaantua järjestötoimintaan. Sinä vuonna yhdistettiin Suomen luokanopettajaksi opiskelevien liitto ja Auskultanttiliitto Suomen Opettajaksi opiskelevien liitoksi eli syntyi SOOL.
Auskultoinnin jälkeen hain viiteen paikkaan ja neljään niistä minut hyväksyttiin. Valitsin sen, joka nopeimmin toimi eli Karkkilan ja tänne olen jäänyt odottamaan eläkepäiviä.
Karkkilassa olen opettanut paitsi matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa myös montaa muuta ainetta. Aloitin Karkkilan ensimmäisenä tietotekniikan opettajana sekä koulussa että työväenopistossa. Kun kouluun tarvittiin uskontojen historian ja siveysopin opettajaa, olin vapaaehtoinen ja sen jälkeen aloitin elämänkatsomustiedon opettamisen. Sen sivutuotteena olen myös vetänyt filosofian erikoiskurssia yläasteella. Jossain vaiheessa pidin myös valokuvauskerhoa ja olin myös tukioppilastoiminnasta vastaava ja myöhemmin myös oppilaskunnan ohjaaja.
Karkkilaan muutettuani olin koululautakunnan jäsenenä kahdeksan vuotta ja sen jälkeen ympäristölautakunnan jäsenenä toiset kahdeksan vuotta, mutta tämä jo kuuluu politiikan puolelle.