Opettajana Karkkilan yhteiskoulussa

Olen suunnilleen puolet elämästäni ollut opettajana Karkkilassa. Kuten elämästäni voi lukea, ei paikkakunta ollut minulle vieras tänne tullessani. Tällä hetkellä opetan matematiikkaa, fysiikkaa ja elämänkatsomustietoa koulussamme.

Kun olin nuori ja utelias opettaja olin monta vuotta tukioppilaiden yhteysopettajana ja toiminnan vetäjänä koulussamme. Sitten tämä touhu vähitelleen hiipui, kunnes taas uusien ja innokkaiden opettajien toimesta on saatu käyntiin. Ehdin myös istua siihen ammattiyhdistyksemme hallituksessa.

Kun voisi sanoa, että alkujaan ajauduin opettamaan uskontojen historiaa ja siveysoppia, kun syksyn alussa huomattiin, että koulussa oli niin monta uskonnonopetuksesta vapautettua, että heille piti järjestää opetusta. Samana syksynä oli sen oppiaineen kaikkien aikojen ensimmäinen ja viimeinen seminaari Heinolan kurssikeskuksessa ja pääsin sinne mukaan. Seuraavana vuonna pääsin ensimmäiseen elämänkatsomustietoa suunnittelevaan seminaariin ja se oli menoa. Keväällä 1985 perustimme Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n ja jouduin laatimaan sille säännöt ja ryhtymään puheenjohtajaksi. Siinä hommassa meni seuraavat viisi vuotta ja sen jälkeen vielä viisitoista vuotta varapuheenjohtajana.

Jouduinpa sitten minulle hieman outoon hommaan, oppikirjan tekijäksi, niitäkin on tullut jo muutama:
    Yläasteen elämänkatsomustieto 8
    Yläasteen elämänkatsomustieto 7
    Yläasteen elämänkatsomustieto 9
    Hyvä ajatus, yläasteen elämänkatsomustieto 7-9
       Opettajan opas edelliseen
    Katse, kulttuuri, etiikka ja tulevaisuus
       Opettajan opas edelliseen
Lisäksi olen ollut tekemässä muutamaa FETOn vuosikirjaa ja toimittanut vuosien ajan järjestön lehteä.

Karkkilassa jouduin myös kaupungin ensimmäiseksi tietotekniikan opettajaksi, opetin sekä yläasteella että työväenopistossa, ja siellä ajauduin taas mukaan opettajayhdistykseen ja jopa valtakunnallisen opettajajärjestön hallitukseen.

Kesiäni vietin jo opiskeluajojen lopulta Matemaattis-luonnontieteellisen kesälukion opettajana ja välillä rehtorina. Sen sivutuotteena taas istuin vuosia Kesälukioseuran hallituksessa. Muutaman vuoden tauon jälkeen olin luomassa Filosofista kesälukiota "Filosofiaa Virossa" ja sen rehtorina toimin kymmenen vuotta.

Nykyään olen suunnannut kiinnostustani vähän enemmän muihinkin asioihin (heh heh), mutta edelleen odottaa vuoroaan kuudennen luokan elämänkatsomustiedon oppimateriaali, työnimeltään "katsomusten maailma".

Uusien opetussuunnitelmien perusteiden laadinta on taas käynnistymässä opetushallituksessa. Olen ollut laatimassa aikaisempia elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmien perusteita. Saa nähdä tuleeko vielä neljäs  kerta.